حسن صباحی از پیش کسوت های صنعت پودر سنگ درآن سال ها جوانی ۲۵ ساله بود که اکنون تجارب گرانبهایی از سال ها فعالیت مستمر در این صنعت را در رزومه کاری خود به ثبت رسانده و از فعالان صاحب نظر این صنعت به شمار می رود.
وی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار ما گفت: اولین واحد سنگ کوبی را در جاده اراک احداث و راه اندازی نموده که بعدها آن را به فروش رساندم و به جاده کاشان نقل و مکان نموده از ۱۵ سال قبل هم در مکان فعلی استقرار یافته ایم.
این پیشکسوت صنعت سنگ در ادامه به بیان عمده فعالیت و خدمات مجموعه تحت مدیریت خود پرداخت و اظهار کرد: تولید پودر سنگ به صورت کیسه ای و فله ای زمینه اصلی و کلی فعالیت این مجموعه را تشکیل می دهد.
موسس و مدیر کارخانه سپهر پودر اطلس نما سپس با تشریح مبحث پودر سنگ افزود: پودر سنگ از سنگ آهک معدنی که مشتمل بر کربنات کلسیم است تولید می شودکه در چند مرحله خرد و سپس آسیاب شده و در نهایت به پودر تبدیل می گردد. این محصول در واقع مکمل سیمان سفید به حساب می آید که با آن مخلوط شده ودر ساخت و ساز و صنعت ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد.
وی آنگاه با اشاره به اینکه برخی واحدهای این صنعت از ضایعات سنگ بری ها برای تولید محصول استفاده می کنند؛ اضافه کرد: واحدهایی که با مخلوط کردن لاشه سنگ بری ها و خاک، به تولید پودر سنگ مبادرت می ورزند، به واقع پودر سنگ تولید نمی کنند بلکه محصول تولیدی آنها پودر لاشه است. چنین واحدهایی برای کاهش هزینه تولید، از سنگ آهک معدنی استفاده نمی کنند و بدیهی است محصول تولیدی آنها از کیفیت بسیار ضعیف برخوردار بوده واستفاده از چنین تولیداتی، به صنعت ساختمان آسیب واردمی کند حسن صباحی در ادامه با بیان اینکه؛ قم قطب اصلی تولید پودر سنگ در سطح کشور محسوب می شود. توضیح داد: محصولات تولیدی (پودر سنگ) از قم تراسپورت شده ودر استان های مختلف کشور از جمله فارس ، اهواز، بندرعباس، بوشهر، گناوه و همچنین استان های شمالی کشورمان توزیع و عرضه می شود. در واقع شاکله اصلی این صنعت د رقم، در همین مبحث ترانسپورت است که اگر به هر دلیل حذف و یا وقفه ای درآن ایجاد شود به هیچ عنوان پودر سنگ از این استان بارگیری نخواهد شد. چراکه هزینه های حمل به شدت بالا می رود و برای مصرف کنندگان هیچ توجیه اقتصادی نخواهد داشت.
وی با ابراز تأسف از اینکه اقدام برخی فعالان این صنعت در مخلوط کردن لاشه و ضایعات سنگ برای تولید پودر سنگ در بعضی شهرها و استان های ویژه کشور، به عنوان یک الگوی غلط مورد استفاده قرار می گیرد: افزود: چنانچه با اقدام مراجع ذیربط، از تولید چنین محصولات فاقد کیفیت، جلوگیری نشود، صنعت پودر سنگ به زودی تعطیل خواهد شد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگارما که چه ارگان هایی باید در مقابله با چنین تولیداتی، اقدام قانونی به عمل آورند، گفت: اتحادیه امور صنفی، مجمع صنفی، اداره تعزیزات ، اداره صنعت ،معدن، تجارت و مهم تر از همه استانداری به عنوان مرجع عالی دولت در استان که دستگاه های اجرایی زیر مجموعه آن به شمار می روند، می توانند با اعمال نظارت و کنترل مستمر مانع از تولید محصولاتی شوند که با مخلوط کردن لاشه وضایعات سنگ بری هابه نام پودر سنگ به بازار عرضه می شود!
حسن صباحی اضافه کرد: متأسفانه امروزه تعداد واحدهایی که از لاشه برای تولید پودر سنگ استفاده می کنند، بسیار بیشتر از واحدهایی است که سنگ معدنی خالص را برای تولید این محصول مورد استفاده قرارمی دهند. در واقع تعداد چنین واحدهایی حتی از تعداد انگشتان یک دست هم کمتر ارزیابی می شود که این زنگ خطری برای آینده صنعت پودرسنگ به حساب می آید.
این فعال مجرب و کارآزموده در صنایع سنگ، همچنین با بیان اینکه؛ معضل استفاده از لاشه برای تولید پودر سنگ را در جلسات اتحادیه به طور مکررمطرح کرده ایم؛ گفت: استفاده از لاشه برای تولید پودر سنگ، به دنبال تصمیم اشتباهی رایج شده که چند سال قبل برخی آقایان در اتحادیه اتخاذ نموده و بر پایه یکسری توجیهات به آن مشروعیت داده بودند، اما اکنون همان تصمیم گیرندگان خوداز منتقدان و مخالفان پودر سنگ تولید شده از لاشه می باشند چرا که عیناً مشاهده نموده اند این عمل ضربه مهلکی به معادن وارد کرده که بعضاً غیر قابل جبران ارزیابی می شود!
موسس و مدیر کارخانه سپهر پودر اطلس نما درپاسخ به سوال دیگر خبرنگار ما مبنی بر احداث وراه اندازی واحدی در مجاورت معدن، خاطر نشان کرد: دو سال قبل این موضوع را مطرح ودرخواست خود را ار ایه دادیم که طی این مدت پیگیری آن شده ا یم معذالک اداره محیط زیست اعلام کرده تا شعاع یکصد و ۲۰ کیلومتری تهران، مجوزی برای احداث کارخانه صادر نمی شود !
وی افزود: چنانچه در صدور مجوز با ما مساعدت و همکاری شود؛ ظرف یکسال تا حداکثر ۱۸ ماه می توانیم کارخانه را احداث و مورد بهره برداری قرار دهیم.
وی گفت: چنانچه همان دو سال قبل در رابطه با صدور مجوز با ما همکاری به عمل می آمد می توانستیم با یک چهارم هزینه های امروزی کارخانه را احداث و تجهیز نماییم.
حسن صباحی در ادامه با اعلام اینکه در حال حاضر ۲۵ نفر، به صورت مستقیم در این مجموعه مشغول به کار هستند؛ افزود، بیش از یکصد نفر نیز به طور غیر مستقیم با این مجموعه ارتباط کاری دارند که این تعداد عمدتاً رانندگان حامل بار (سنگ)، فعلان در زمینه تخلیه و بارگیری و… را شامل می شوند.
وی سپس در خصوص وزن کیسه های حامل پودر سنگ نیز گفت: کیسه ها در وزن های ۲۵ کیلو پر می شود که برای رعایت دقیق آن، مکانیزم هایی پیش بینی شده، پیش از این شرکت تعاونی سنگ کوبان؛ به بازبینی کیسه ها مبادرت می ورید و تک تک کیسه ها را وزن و یا باسکول و مشخص می کرد که کدام بار متعلق به کدام واحد است. چنانچه محموله بار کمتر از وزن تعیین شده (۲۵ کیلو) می بود؛ آن را برگشت می دادند و صاحب بار توبیخ و ملزم به اصلاح وزن بار می گردید.
موسس و مدیر مجموعه سپهر پودر اطلس نما در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار ما که پرسید در صورت حمایت و پشتیبانی دولت چه طرحی برای توسعه مجموعه در دستو ر کار دارید؛ گفت:همانطور که اشاره کردم از دو سال قبل تقاضای خود را مبنی بر توسعه ارایه داده ایم که اگر کارخانه رادر مجاورت معدن احداث کنیم. این مکان را کابری دیگری فرضاً انبار دارویی و نظایر آن اختصاص می دهیم و این مجموعه را به مکان جدید منتقل می کنیم. اما همه این شرح و ایده ها مستلزم صدور مجوز و همکار و تعامل ارگان های ذیربط است . چنانچه این حمایت ها محقق و عملی شود، صدها فرصت شغلی مستقیم و غیر مستقیم ایجاد خواهد شد.
وی در پاسخ به این سوال که نحوه استخراج معدن چگونه صورت می گیرد: گفت: با دستگاه ها و تجهیزاتی مانند لودر، بولدوزر، پیکور که در اختیار داریم کار استخراج را انجام می دهیم البته برخی دستگاه های دیگر نیز مانند پیکور (جهت خرد کلان سنگ) مورد نیاز است به صورت اجاره در اختیار داریم و در هر حال به هیچ عنوان کار استخراج به صورت انفجاری انجام نمی شود.
حسن صباحی آنگاه در خصوص قیمت سنگ توضیحاتی داد و گفت: هزینه ها و به خصوص هزینه هایی که برای اجاره دستگاه ها و یا تعویض و تعمیر قطعات ماشین آلات پرداخت می کنیم بسیار سنگین است هرچند قیمت سنگ طی دو سه ماه اخیر تا حدی بالا رفته معذالک ما به همان قیمت سابق سنگ را عرضه می کنیم.
این فعال پیش کسوت صنعت پودر سنگ همچنین با جمع بندی مشکلات خاطر نشان کرد: هزینه های سرسام آور با اجاره و تعمیرو نگهداری دستگاه ها و ماشین آلات و همچنین ارزش افزوده ی ۹ درصدی اداره دارایی از بزرگ ترین معضلات پیش روی این مجموعه است. متأسفانه اداره دارایی هیچ تعاملی با ما ندارد و اساساً دفاتر و اسناد شرکت را نمی پذیرد و مالیات را علی الرأس با ارقام بسیار سنگین تعیین و مطالبه می کند که هیچ تناسبی با درآمد واقعی این مجموعه ندارد. وی افزود: اداره دارایی و دیگر سازمان های دولتی مربوطه در شرایطی مبالغ کلان از ما اخذ می کنند که در مقابل هیچ خدماتی ارایه نمی دهند. اساساً از بدو ورود به این صنعت تاکنون از هیچ حمایت دولتی برخوردار نشده و از هیچ تسهیلات ویژه ای هم استفاده نکرده ایم و تمامی سرمایه گذاری ها از منابع شخصی تامین و پرداخت شده است.
موسس و مدیر مجموعه سپهر پودر اطلس نما هچنین اظهار کرد: انتظار و خواسته ها از مسوولان مربوطه این است که ابزار کار در اختیار ما قرار دهند چرا که عمده درآمد این مجموعه همانطور که اشاره کردم – برای اجاره و تعمیر دستگاه ها هزینه می شود، چنانچه ابزار کار این مجموعه بطور کامل تأمین شود، نیاز چندانی به تسهیلات بانکی نخواهیم داشت.
گفتنی است: حسن صباحی موسس و مدیر مجموعه سپهر پودراطلس نما که از پیش کسوت های ضایع سنگ محسوب می شود؛ در سال ۹۶ به عنوان بهره بردار نمونه معرفی و با اهدا لوح از وی تقدیر و تجلیل به عمل آمد.
در ادامه این نشست مطبوعاتی احمد عظیمی مدیر عامل مجموعه فعال تولیدی که خودزمانی ازکارآفرینان و تولیدکنندگان پودر سنگ استان قم بوده به خبرنگارماگفت؛متاسفانه آنطور که مدیران نسبت به تولید و حمایت از تولیدکنندگان شعارمیدهندتوجه چندانی به واحدهای تولیدی نمی شودوحمایتها گاها جایش رابه چالشهاوسخت گیریها میدهد بطوریکه تاکنون واحدهای اشتغالزایی زیادی ازجمله واحدبنده تعطیل شده اند.
وی افزود؛ بالارفتن تعرفه های دولتی از جمله تعرفه گاز،برق،بیمه و دارایی برای واحدهای تولیدی ازدیگرمشکلات تولیدکنندگان است که معضلات آنها را دوچندان کرده است بطور مثال ما در این واحد بخاطراستفاده ازچندبخاری ویک شعله گازخوراک پزی ماهیانه بیش ازیک میلیون تومان هزینه مصرفی گازپرداخت میکنیم که نسبت به گذشته چندبرابرشده است.
وی درپایان خواستارحمایت مسئولان از تولیدکنندگان واقعی از جمله مجموعه سپهرپودراطلس نمابه منظوررونق دادن به تولیدواشتغال منطقه شد.